Tweede speelveldje op het Eeneind en niemand blij

9 februari 2021

Tweede speelveldje op het Eeneind en niemand blij

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest op het Eeneind rondom de kavelruil Kleine Heiakker – Hoge Mikkert. De spanningen liepen hoog op. Regionale en plaatselijke pers hielden ons daarvan op de hoogte. Alle ingrediënten voor een soap waren aanwezig. De Raad van Nuenen deed daar in de raadsvergadering van 4 februari nog een schepje bovenop.

Wij, fractie van de PvdA, zijn echt verbaasd over de uitslag van de stemming hierover. Immers, de Wijkraad, het gekozen orgaan, was unaniem in zijn advies om het speelveldje op de Hoge Mikkert te handhaven. Tegen het bestemmen van de Hoge Mikkert als bouwkavel is, zo is al uit een enquête gebleken, weerstand op het Eeneind.

het advies van het College van B&W. Appeltje eitje, zo dachten wij als fractie. Echter, een meerderheid van de Gemeenteraad besloot Hoge Mikkert als bouwkavel te bestemmen. Wat daarvan na bebouwing met 1 woning overblijft, kan als speelveldje gebruikt worden. Het is te verwachten dat de omwonenden in bezwaar gaan. En zo blijft er onrust en onlust bestaan. De Wijkraad is gefrustreerd, de omwonenden zijn gefrustreerd, wij zijn gefrustreerd.

Wij kunnen slechts gissen naar de beweegredenen van de fracties. O ja, elke woning is er één wordt er dan gezegd, we komen in Nuenen toch al woningen tekort. Hoe consequent is dit, als we het bijvoorbeeld hebben over hoger bouwen ?!

De Raad vond destijds bij het instellen van een Wijkraad, dat dit een belangrijk instrument is om bewonersparticipatie inhoud te geven. Is het kinnesinne naar de Wijkraad vanwege de aversie van een aanwonende tegen de Wijkraad? Aversie van een deel van de Raad tegen leden van het College?

Tijdens de raadsvergadering op 4 februari is voor ons wel een grens bereikt. Voor ons is duidelijk dat veel raadsleden zeggen vóór inspraak en participatie te zijn. Maar als je naar de praktijk kijkt, dan raak je als inwoner van Nuenen het spoor bijster.

Het wordt steeds duidelijker dat de relatie tussen de gemeenteraad en het College verslechtert. Dit leidt tot uitstel van beslissingen en compromissen die niet optimaal zijn. Jammer voor de inwoners van Nuenen, want daadkracht is belangrijk in veel dossiers. Denk aan woningbouw, verkeer, duurzaamheid, Klooster, Hongerman.

En wie wil in de toekomst nog lid worden van een Wijkraad ? Wij pleitten als PvdA Nuenen al eerder voor duidelijke spelregels. Wie mag wanneer en hoe meedenken en meepraten? Wat is de invloed op de beslissing ?

Wat wij als PvdA-fractie hieraan kunnen doen? Wij blijven waarde hechten aan het oordeel van de gekozen wijkraden, blijven in collegiale sfeer met raadsleden en College in gesprek en ons inzetten voor de gehele Nuenense gemeenschap. Om het beste te doen voor Nuenen. Nuenen als een zelfstandige, kleine gemeente in een woelige wereld. Die het verdient voortvarend, professioneel en integer bestuurd te worden.

Namens de fractie van de PvdA,

Jan Wesenbeek, fractievoorzitter.